Thursday, 10 February 2011

1st Trimester

Fuhh..kali ni nye pregnancy betul2 pengalaman baru bagi saya. Langsung tak sama masa preggy Emily dulu.

Baru 2 bulan, saya dah semput. Perut bloated macam dah 6 bulan. Teruk sangat angin kali ni. Nak tido pon sesak nafas. Terpaksa la sapu minyak angin tiap2 malam.

Plak tuh dah ada rasa loya2...Ari tu pagi after gosok gigi...habis muntah. First time kene..terus terduduk. Rasanya tak nak lagi rasa loya, muntah2 camtu..confirm saya terbaring atas katil je.

Dua hari saya demam. Seram sejuk tiba2, masa tu tghari kat ofis. Masuk keta terus tido (hubby jemput). Balik rumah siap bungkus dlm conforter..Cek temp dah 38 degree. Ngeri nya. First time demam masa preggy. banyak yang first time kali ni saya lalui...bila tanya kawan2 demam tu biasa, tapi jangan selalu amalkan makan panadol. Minum air panas banyak2. biar badan berpeluh.

Doctor cakap mungkin tukar jantina kut..kali mungkin dapat boy..tu yg lasak semacam. Kalo betul la baby boy..alhamdulillah. Memang saya harapkan...sepasang la nanti..tapi nak meredah lagi 7 bulan ni..erghh...mintak2 saya kuat. Mintak2 1st trimester ni je la saya teruk camni.

Angan-angan nak share pasal amalan sewaktu hamil & tips2 lain tinggal bayang je. Skang balik ambik Emily dari nursery, lepas solat isyak terus tumbang ke katil. Kadang2 tu sementara nak tunggu isyak pon sempat lelap. Kuat betul penangan baby boy ni.

Masa pregnant kan Emily sangat lah senang. tak de langsung morning sickness. Macam biasa hubby yang kena pening loya. Saya rilez je. preggy 3 bulan, saya jalan2 ke KK. preggy 5 bulan pon jalan gi KK lagi. Makan sedap. Berat naik dari 55kg ke 82kg. Serius saya sangat besar masa tu. Bila last trimester baru la ad masalah x leh tido. Pasal badan terlampau berat, sangat x selesa. Masa tu jadual tido saya kul 3pagi - 5pagi. Pastu bangun buat kerja, tengok tv. 10 pagi saya dah start ngantuk sampai la kul 1pm tido. Masa tu x keja syok la. Emily pon kluar after overdue 4 hari by ceasarean seberat 3.8kg. Tapi alhamdulillah, sepanjang pregnancy tu, blood pressure saya ok, kencing manis pon tadak.

Agaknya masalah kali ni pasal saya memang dah overweight kut. pastu preggy pulak..tu yg banyak angin & semput tuh.

Sapa-sapa yang ad tips nak kurangkan angin masa pregnant ni boleh la kongsi ye. Saya sangat memerlukan.