Friday, 26 December 2014

kampung ku Banjir - kemaman terengganu


Bila diri sendiri yang melalui detik cemas ni...baru lah tahu betapa takut nya bila berada dalam situasi banjir. 

Walaupun kampung saya tak ditenggelami air...tapi bila semua jalan keluar masuk sudah terputus hubungan, sangat la panik. Saya memang plan nak balik kampung cuti sekolah. Tapi nak lepas kan orientasi darjah 1 Emily dulu baru boleh balik lama sikit. Tu pun pasal nak elakkan banjir la.

Isnin malam saya bertolak balik. Gerak awal 7pm. Hujan sepanjang jalan buatkan perjalanan pun slow la. Pegi survey tempat meeting hubby dulu kat Gebeng. Malam tu air pasang. Di kemaman tak hujan tapi air sungai melimpah ke bandar Kemaman. Angin kuat sangat macam nak ribut.

Sampai di Gebeng air dah naik atas jalan di 2-3 tempat. Dah jumpa tempat yg di survey, patah balik ke kampung instead of pegi Binjai di Kemaman rumah adik saya. Kawan2 kat grup whatsapp dah inform air naik kat pintu gerbang Chendor. Sapa2 yg pernah pegi Kemaman mesti tau tempat ni. Tempat shopping keropok lekor ni.

Sampai kampung hujan dah start lebat. Semalam je hujan, air dah naik limpah atas jalan.





Ketiga-tiga jalan dah tenggelam. Bayangkan lah di Kelantan macam mana. Ni kawasan perumahan x tenggelam. Tapi kami dah panik sebab stok barang2 di kedai sekejap je habis. Orang kampung borong awal2 takut kehabisan. Mangsa yg terperangkap dalam rumah, bangunan lagi lah. Betapa sukar nya mereka yang ada anak2 kecil..nak makan, diapers tak de, ubat-ubatan tak de. 

Hari ke-3 hujan berhenti. Saya tunggu air surut. Bila jalan dah kurang air kami terus gerak balik KL dengan rasa berat hati nak tinggalkan adik-beradik saya di kampung. 

Hari ni bila contact famili kat kampung hujan trun selebat lebatnya hari ni. Dengar2 dah ada tanah runtuh sekitar bandar Kemaman.

Sama2 lah kita berdoa semoga Allah jauhkan la mala petaka dari negara kita. Semoga kita semua sempat bertaubat. Ameen. 😢

Saturday, 20 December 2014

Ephyra December PROMO!



1 Set ni untuk anda dengan Harga RM197 termasuk pos (1 kotak Ephyra 30 sachet + beg + shaker + skin bar + table calendar 2015) 




Skin Bar. Sabun muka. Retail price rm30.
Bulan ini PERCUMA!
Produk baru ni. Mesti cuba!


Nak order? Whatsapp / sms ke 017 282 2646.
Next postage hari isnin ni.

Tuesday, 16 December 2014

Tone Excel - Prepaid Menjana Duit

Saya suka share apa-apa je produk yang bagus dengan semua. Ni satu lagi produk yang boleh dapat income lebat. Sim card Tone Excel.

Citer dia senang je. Tone excel ni company yg jual sim card tune talk. Tune talk ni under Celcom coverage. So, x de problem la dengan isu coverage kan.

Ni company profile

Macam mana Tone Excel bagi kita duit? Apa beza dengan sim card prepaid lain?





Banyak kan faedah dia. Dah faham? Ok kita tengok yang ni pulak. Macam mana sistem referal boleh jadi pasif income.





Cer tengok yang ni pulak...



Caner? Ada berani untuk berubah? Lagi kan manager oil & gas yang gaji 30k pun buat..kenapa kita tak nak buat. Jawapan dia senang je. Kalo kerja ada lah gaji. Pasif income ni...orang top up kita dpt duit. Kerja kita pegi pejabat pos, pos sim card orang je. Ni bukan income sekali je. Ini infiniti...selagi orang top up selagi tu la kita dapat income!

Share dengan orang tersayang especially famili kita. Bantu famili kita jana pendapatan.

JANGAN TUNGGU LAMA-LAMA!!! BERMINAT???
Whatsapp 017 282 2646. Sebarang kemusykilan akan di jawab dengan sebaiknya.

TQ all.

Sunday, 14 December 2014

Langkawi Trip

Minggu lepas sempat bercuti ke Langkawi. Nak bawa anak2 naik flight. B4 Elric cecah umur 2 tahun..baik kita gi holiday dulu kan..nanti kang increase travel cost lagi.
punya lah struggle nak handle Elric ni. Kat airport lari sana sini. Dalam flight pun tak duduk diam. Bising jugak la merengek nak bukak seat belt. Nasib la travel ke Langkawi 1 jam je. Kalo tak..mahu orang sebelah mengamuk. Disebabkan kami berlima, saya pilih seat 2 depan 2 belakang. Edrea dengan daddy. Emily dengan mummy. Elric atas riba.

Bertolak dr KL hari Jumaat pukul 9.15pm. Sampai Langkawi, Biras saya kak nora dah tunggu. Kami tidur di rumah mamanya di Kuah 2 malam. Last night baru check in hotel.

Hari sabtu, activity start with Underwater world. Harga tiket dewasa rm30, kanak-kanak rm20 (2 tahun ke atas).


Ni kat glass tunnel. Boleh pulak Elric sangap. Spoil gambar...huhuhu

Seal

Shark semua tengah lepak

Petang sambung dengan duck tour pulak. Yang ni kena pegi Oriental village. Harga tiket dewasa rm38. Kanak-kanak rm28. Macam mahal kan...tapi actually worth it. 15 minit journey atas jalan. Masuk air pusing-pusing di Telaga Harbour dalam setengah jam. Sangat enjoy. View sepanjang dalam laut cantik sangat.





Next day Ahad, ke Oriental Village lagi. Nak naik skycab. Beratur punya la panjang. Dapat tiket pkl 2.30pm. Masa tu baru pukul 12. Jalan-jalan di Oriental Village pun takde apa-apa. Kalau dulu ada gajah, arnab, rusa...semua tu dah takde. Rasa nya semua haiwan dipindahkan sementara sebab ada construction. Last2..kami pegi lunch dulu. Jalan2 di Pasir Hitam. Kat sini pun tak de apa yang menarik selain tengok pasir pantai berwarna hitam (sebab dikesan ada minyak kat situ..kalo x silap..lupa dah..ada baca sejarah dia), ada lah kedai2 kraf yang jual baju2 dan souvernir dan gerai2 makan. Ada playground jugak..tapi kurang selamat macam tak di jaga.

Pukul 2, dah terpacak balik di skycab. Beratur lagi nak masuk..dan lagi untuk tunggu cable car tu sampai. Ada jugak kaunter jual express ticket which is VIP...tak payah beratur panjang. Tapi nya..ramai gak yg beli VIP ticket. Still beratur jugak. Harga jangan cakap la. Rm80 tu. Beratur je dekat 2 jam. Sebelum sampai ke cable car..diorang bawak lita masuk ke Dome dulu. Mini 3D cinema dgn show 3D roller coaster.

Dari stesen cable car tu sampai ke atas Gunung Mat Cincang tu jauh jugak..almost 3km. Memang sayup je kalau tengok ke bawah. Tapi sedikit kecewa bila sampai kat atas..tak de apa..sebab sky bridge tengah construction jugak. Lepak 20 minit kat atas tu...makan burger..dan turun. Penat beratur pun tak hilang. Tapi ok lah untuk kids..experience naik skycab.




Time to check in kat hotel 4 Points by Sheraton. Located kat Pantai Tengah, hotel ni dekat area airport. Sesuai utk business trip. Kalau family saya rasa better cari hotel kat area Pantai Chenang. Tapi kids still enjoy. Swimming pool luas yang amat..ala2 infinity pool.


Malam kami dinner di D'Sungai Chenang food court. Dekat dengan area hotel...satu jalan nak pergi ke Tubotel. Food dia best. Tak sempat nak snap. Semua dah lapar...sampai je food terus ngap. View pun cantik tepi sungai...tapi masa kitorang pegi tu air surut.


Cantik kan view...Snap dari table kitorang.

Friday, 12 December 2014

PROMOSI EPHYRA

Salam all. Dah lama x blogging tup2 ada promosi ye. Nak perkenalkan supplement beauty yang saya consume skang ni. Walaupun baru sekotak minum...tp hasilnya sungguh puas hati. 

Ni lah duta ephyra. Memey & Norman Hakim. Sangat gebu kulit dia ok.


Ni testimonial saya sendiri. Kulit saya memang kering. Tumit jangan cakap la.




Banyak lagi testimonial yang anda boleh refer di website oceanlife. COMING SOON...Saya buat testimonial jeragat plak ye.


WHO NEEDS EPHYRA?
  • Men & Women
  • Age 4 and above
  • Breastfeed mom & pregnant (5 months above) 
SUITABLE FOR THOSE WHO HAVE THE FOLLOWING PROBLEMS:
  • Dry & Wrinkle Skin
  • Dull & Sagging Skin
  • Pigmentations
  • Pimples
  • Eczema
  • Slow Healing Process
  • Easily Feel Fatigue
  • Declining Memory
  • Body Ache
  • Poor Joint Flexibility
  • Low Metabolism
  • Gastric
  • Constipation
  • Sinus
  • Seafood Allergy
  • Insomnia
  • Urine Infection
  • Menstrual Syndrome / PMS
  • High Cholesterol
  • Diabetic
  • High Blood Pressure
  • Thyroid

😙😙😙😙😙😙😙😙😙


  RETAIL PRICE/ HARGA. RM197


😍😍😍😍😍😘😘😘😘

Produk terbaru dari oceanlife. Jom beli!

Nak order:

1. Bank in payment ke MAYBANK 1126 8813 1163 (Asmiran Ramli). 
Reference : ephyra
email add : asmiran.ramli@gmail.com.

2. Whatsapp/sms ephyra: nama & alamat ke 017 282 2646.

3. Once dah pos...saya akan sms/ whatsapp tracking number.

TQ All.