Thursday, 29 November 2012

Set Bersalin

Masih survey2 lagi set bersalin yang mana satu nak guna untuk berpantang kali ni.Banyak sangat produk kat market. Rambang mata nak pilih.

Masa Emily dulu, saya berpantang kat kampong. Arwah mak masih ada. Since saya orang pertama dalam famili yang bersalin operate, mak langsung tak bagi ambik set apa-apa. Dia belikan saya pil haruan je untuk pulihkan luka-luka dalaman. Tak boleh bertungku, tak berbengkung. Semua tak buat. Tu yang badan kembang lepas bersalin. Arwah takut jahitan saya terbuka..terpaksa lah saya ikut.

Bersalinkan Edrea pulak, saya ambil set Amway. Memang nampak kesan dia especially part nak kurus...hihihi. Pil-pil dia memang berkesan. Tapi teh herba saya tak boleh minum. Berangin satu badan. Kebetulan Edrea Kena kuning lama jugak sampai sebulan lebih. Rupanya Kuning pasal breastfeed. Tak boleh buat apa la. Saya la yang kena jaga pemakanan. Part pilis dengan param lagi la malas nak pakai. Malas nak melekit-lekit satu badan. Nak kena bancuh lagi. Macam mana tu? Tengok orang kurus cepat lepas bersalin jealous. Tapi sendiri tak disiplin tak ingat.

Kali ni saya rasa nak try set D'Herbs. First time jumpa set ni kat kiosk jamu kat Giant  Kota Damansara. Tengok-tengok gak kat kedai lain tak de jual pulak. Ni details saya dapat dari blog Kedaiwanita2u.


set-bersalin-mak-bidan-.jpg
Set Bersalin Mak Bidan D'Herbs
Harga : RM 199.00 (Pos Percuma)


Set Bersalin Lengkap Mak Bidan keluaran D’Herbs mengandungi :

    - Pati Herba Mak Bidan
    - Pilis & Param Mak Bidan
    - Krim Panas Mak Bidan
    - Kapsul Jamu Mak Bidan
    - Minyak Telon
    - Tungku Herba Mak Bidan
    - Perawan Herba Herbal Wash

Keterangan Terperinci Produk
Pati Herba Mak Bidan
    Menambah tenaga & memberi kesegaran selepas melalui proses
bersalinmemulihkan & meyihatkan rahim serta dapat menyembuhkan
luka jahitan.

    Diambil mulai hari pertama sehingga hari ke 20 selepas
bersalin 1 sudu pagi & 1 sudu petang selepas mkn.

Pilis & Param Mak Bidan
    Dibuat daripada herba-herba terbaik bagi membuang angin
 dalam badan serta mencantikkan kulit dan memanaskan badan &
digunakan sebagai lulur untuk membersihkan kulit badan.
Boleh digunakan di bahagian dahi bagi menyejukkan mata &
kepala dan mengelakkan pening kepala Didatangkan
dalam bentuk cecair yang memudahkan penggunaan&
tidak perlu dibancuh lagi.

    Cara penggunaan – digunakan selepas menggunakan
 krim panas Mak Bidan Sapu di seluruh badan dan di dahi
 (kecuali payudara & perut).

Krim panas Mak Bidan
    Dapat mengeluarkan angin dalam badan & memanaskan badan.
Membakar lemak serta melangsingkan badan juga mengurangkan selulit,
senggugut serta mencantikkan kulit.

    Cara penggunaan – digunakan sebagai krim urutan selepas bersalin,
sapukan di seluruh badan terutama di bahagian perut sebelum
memakai bengkung seterusnya di bahagian peha, punggung &
lengan bagi tujuan mengurangkan selulit & membakar lemak
(jangan sapu di bahagian payudara bagi wanita yang menyusukan bayi)

Kapsul Jamu Mak Bidan
    Merapatkan otot vagina, serta mengecutkan rahim,
dalam masa sama ianya juga dapat melangsingkan badan &
 menambahkan tenaga serta menyihatkan badan.

    Arahan pemakanan – ambil 1 biji 3 kali sehari
 mulai hari ke 21-40 selepas bersalin. Banyakkan minum air suam .

Minyak Telon
    Digunakan untuk mengatasi masalah perut kembung &
menghangatkan tubuh bayi.

    Cara penggunaan
 – sapu di bahagian perut, dada,
belakang badan, tapak kaki bayi selepas mandi.

Tungku Herba Mak Bidan
    Digunakan untuk mengecutkan peranakan, melancarkan perjalanan darah
 dan membuang angin serta dapat membuang darah kotor dalam badan.

    Cara penggunaan – kukus tungku selama 15-20 minit sebelum digunakan.

Perawan Herbal Soap
    Pencuci alat sulit wanita yang berfungsi untuk membersih
 alat sulit agar sentiasa bersih & segar sepanjang hari.

    Cara penggunaan – titisan perawan herbal wash pada tapak
tangan dan cuci pada alat sulit wanita hingga berbuih.
Bilas sehingga bersih.


Tengok model Khatijah Tan memang tak berselera..hihihi..tapi saya suka bab pilis & param dia yg dah siap bancuh. Tuang dan sapu je kat badan dan dahi. Senang sikit kerja....huhuhu. 

Pastu plan nak ambil Ephyra collagen dengan blogger Diana. Yang ni pon baca testimonial, boleh tambahkan susu. 

Kalo ada ongkos lebih lagi, boleh lah try Premium Beautiful set. Tapi yang ni belum tanya En.Hubby lagi. Lulus ke idak entahlah. Mesti kene brain wash dulu baru approve. Maklumlah mahal sangat. Takut saya pakai sekali-dua je..pastu simpan dalam almari...huhuhu...buang duit nanti.

Saya: Harap-harap dapat maid before deliver ni. Senang sikit nak slim down masa pantang nanti...kuang kuang kuang!



Bertiga

En.Hubby out of town! pegi KK pagi tadi. Baliknya belum tau bila :((

Tinggal kami tiga beranak kat rumah. Adess...cabaran ni. Saya dah la menunggu hari nak bersalin. Memang la dah confirm kena operate, tapi mana lah tau tetiba rasa sakit. Dah la tak de experience macam mana rasanya.

Dua tiga hari ni memang tak selesa nak tido. Nak beralih badan pon rasa sakit. Tetiba sakit pinggang macam period pain. Tetiba rasa menyucuk-nyucuk kat bawah. Tapi baby still acttive. Agaknya tu tanda-tanda awal kut. 

Baby..hang on yeah! Tunggu sampai daddy balik. Mummy tak sanggup nak masuk OT sorang-sorang!

Saturday, 17 November 2012

Menghitung Hari

Dah hampir sebulan tak update blog. Start dari Raya Haji ari tu, sampai lah last weekend...memang saya ulang alik balik kampung uruskan majlis perkahwinan adik perempuan saya. Cerita pasal majlis dia pon tak sempat-sempat nak post. Macam biasa la, gambar2 penuh dalam kamera, tapi nak upload sekeping pon payah. Tak bagus jugak kan ada teknologi canggih ni. Kita jadi tak menghargai memori yang ada. Kalo rasa nak tengok, bukak kamera view je. Kalo dulu, tak sabar-sabar nak cuci gambar, nak simpan dalam album. Sekarang simpan dalam hard disc je, buatnya hard disc crash baru padan muka.

Perjalanan balik kampung walaupun tak sampai 4 jam, bagi saya amat memenatkan. Memang duk dalam kereta je, tak turun-turun. Kalo keluar nak gi toilet, memang susah payah la nak jalan. Kadang-kadang saya tahan je. Daripada elok-elok saya boleh tahan dalam kereta, kang bangun nak gi toilet, terburai tengah jalan lagi parah.

Minggu ni kandungan dah masuk 33weeks. Cukup lah travel sampai di sini je tahun ni. Tutup buku dulu, lepas pantang nanti baru kita buat trip balik JB, balik kampung lagi. Saya dah rasa tak larat. Badan dah berat, perut dah sangat besar. 

Last week check up baby dah 2.5kg. Kena minum air glucose untuk Check diabetes. Saya memang cuak giler. Mana tak nya, masa kat kampung saya belasah makan durian tiap-tiap hari. Bukan la banyak sangat, tapi dalam 5-6 ulas gak sehari. Straight 5 hari non-stop. Saya suka makan durian dengan nasi panas (instead of pulut), campur air sikit, letak garam gula skit. Gaul dengan durian. Pergghhh..marvelous! Family saya je makan macam tu kut. Penutup penghabisan durian, masak pengat durian makan dengan pulut. Alhamdulillah! Merasa gak makan durian time pregnant ni. Masa makan beringat jugak takut gula tinggi, tapi menyesal lepas makan la. Masa belasah tu buat-buat tak ingat...huhuhuu.

Nasib baik cek sugar level OK! fuuhhh....lega sangat-sangat! Tapi doctor suruh saya jaga diet jugak coz baby dah besar sangat. Walaupon tak de diabetes, potensi nak kena akhir-akhir pregnancy ni tetap ada.Since saya kena operate jugak untuk delivery kali ni, saya dah pilih tarikh siap-siap. Lagi 3 minggu nak jumpa baby boy mummy. Tapi seriously, satu bende pon saya belum prepare. Sampai kan nama baby pon belum ada. Dah survey, tapi tak de yang berkenan. Baju baru baby pon belum beli. Tak kan nak pakai pink pulak kan. Memang tak salah, tapi nak jugak ada baju baru. Nak cari tilam untuk cot lagi. Ish...rasa macam banyak benda pulak nak kena pikir ni. Nak kena pikir cost untuk delivery lagi. Set bersalin lagi, sapa nak jaga saya masa berpantang nanti..tu pon belum settle.

Nak cari maid last minute, urgent macam ni memang susah la nak dapat. Nak booking yang jaga hari-hari pon mahal gak. 5 hari RM600. Dia datang pagi balik petang. Baik bayar maid je. Tapi nak ambik dari agensi pon kene tunggu turun jugak. Dah la mahal macam apa. Sayang ooo nak keluar duit 8k. Kualiti kerja belum tentu lagi. Tu belum kes cabut lari lagi. Bila fikir risiko macam tu la yang buatkan saya berat nak cari maid thru agency.

Tak de ke orang yang dah tak nak maid dia, boleh la pass kat saya. Dapat sementara pon jadi la. Janji lepaskan waktu pantang ni. Edrea sekarang makin dekat baby baru nak keluar, meragam dia lain macam pulak. Lagi mengada-ngada nak attention. Payah mummy nak buat kerja. Kesian jugak dia, tak sempat nak bermanja lebih-lebih dengan mummy. Nanti baby baru dah keluar la kuat merajuk agaknya.


Saya: Kadang-kadang menangis bila tengok Edrea tidur malam-malam. Rasa macam tak adil untuk dia, saya tak dapat manjakan dia macam Emily dulu. Sayang baby mummy. I love u! tsk tsk tsk :(