Monday, 26 January 2015

Darjah Satu & KAFA

Tahun ni bermula lah pengalaman bangun awal pagi siapkan breakfast, kejut anak nak pegi sekolah.  Balut buku teks, tulis nama kat buku latihan. Sebelum ni dengar cerita kawan-kawan merungut letih, penat, tak larat...tak bagi kesan langsung kat saya. Saya ingat itu normal...memang lah penat nak kena bangun awal, jadi chef, pastu jadi supir, balik rumah jadi bibik balik.

Rupa-rupanya...memang penat yang amatttttt.....!!!!. Bayang kan minggu pertama sekolah, saya demam! Giler penat. Dengan panas teriknya. Complete set saya dapat. Demam, batuk & selsema. Saya memang TABIK SPRING/ SALUTE kat semua SUPERMOM kat luar sana. Bertahun tahun hantar ambik anak sekolah, siapkan makanan, jaga rumah lagi.

No wonder lah pekerjaan paling mulia sekali untuk kaum wanita adalah suri rumah. All in one! Serba boleh. Bravo ladies!

Cerita pasal sekolah Emily...ok lah. Rating saya untuk SKBUD4 ni so-so. Maybe sebab guru kelas Emily ni yang kurang interaksi. Sepatutnya cikgu kelas darjah satu mesti lah friendly, pandai tackle budak-budak. Saya tengok cikgu kelas lain ok je. Cikgu dia je yang kurang sikit. Tak pe lah, so far Emily happy je pegi school. Tak de komplen apa2... syukur lah.



1st day school
Petang, saya daftar Emily ke private KAFA. Kafa Mutiara Learning centre kat Mutiara Damansara. Dah survey KAFA di Masjid Ghufran TTDI & Damansara Utama. Full! Siap waiting list panjang lagi.



Emily happy sangat gi Kafa ni...sebab belajar in English. Dia senang faham. Saya pun happy dengan silibus untuk level 1 ni. Semua ada Fiqah, Sirah Nabi, Aqidah, Akhlak, bahasa arab, jawi & iqra'.

Yuran pun tak mahal sangat. Untuk register kena bayar rm415. Rm100 registration, rm175 untuk material & monthly fees rm140. So bulan2 bayar rm140 lah. Student start dari umur 4 tahun - 12 tahun.
1st Test bahasa arab. Tulisan boleh tahan. Tapi apasal makin condobg ke bawah? Hihihi

Iqra' 

KAFA ni pakai baju biasa. Janji tutup aurat. 
Kelas Emily dari pukul 4.30-6.30 petang. Habis kelas je diorang akan solat asar jemaah.

Budak dah boring rambut panjang. uwaaa....mummy yg sedih.


Saturday, 24 January 2015

Tone Excel - Call Rate & Data Plan

Ramai yang bertanya...jimat ke kalau bertukar ke TE ni..caj mahal tak? Berapa rate call & sms.

Kat bawah ni summary apa yang anda boleh dapat dengan top up anda.





so...rasa-rasanya...mana lagi untung? Setakat jimat 2 3 ringgit...nak menabung pun tak sempat kan...baik lah kita ambik untung yang banyak ni.

Tak payah nak berkira sangat berapa sen kita kena bayar untuk call 1 minit/ 1 sms...buka minda kepada untung yang lebih banyak Tu. Saya nak tekan kan 2 point ni je dulu :

1) Credit percuma
contoh: top up rm30. Dapat free credit rm10 = rm40
tolak (-) internet 500mb rm17.10 = baki rm22.90
kalo ikut kiraan kat sini 500mb tu sebenarnya rm7.10 je...betul tak?
(Rm30-22.90=7.10). Itu je yg kita bayar untuk data plan.

2) Mata ganjaran (POINT)
Anda kumpul 120 Setiap bulan. Setahun dah ada 1440 points. 3 tahun anda dah ada 4320 points. Nah! Anda dah boleh melancong ke Hat yai, Krabi, Ho Chi Minh. FOR FREE! Anda guna prepaid lain bertahun-tahun selama ni..pernah dapat free holiday? Buat pilihan bijak ye.

So...nak fikir lagi? ambik phone skarang whatsapp/ sms saya 017 282 2646. Join Tone Excel sekarang. Modal serendah rm90 je. Anda dapat free sim kad, free credit rm30 & cash back 3%.

MARI MARI!!!!

Wednesday, 7 January 2015

SALE - colorful Loose shirt











Price : rm22 + rm6 postage
Size :   Free Size. Fit to XL.
Material : knitted cotton

Order open until Friday only (9th January). All orders will be post on saturday.


To purchase :

1) Bank in payment to Maybank acc (asmiran ramli) 1126 8813 1163. 

2) email : emily.elzahra@gmail.com

3) reference : loose shirt # (insert item no your order)

4) whatsapp/sms ur add to 017 282 2646.

HAPPY SHOPPING. TQ

Tone Excel - Peluang mengerjakan Umrah & melancong PERCUMA

Tahu kah anda, sebagai pengguna Tone Excel (TE), setiap kali anda top up, selain dapat cash back, free credit...anda juga akan dapat point. Point ini jika dikumpul, boleh di tukar dengan handphone terkini atau pun tiket penerbangan Air Asia.


Bayangkan jika anda pengguna tegar handphone, bil cecah rm200 sebulan. Dengan TE, penggunaan hanphone selama setahun bermaksud anda telah kumpul point sebanyak 5760point. Dengan selambanya setiap hujung tahun anda boleh pergi holiday ke luar negara. Tengok gambar kat atas, anda boleh pilih nak pergi Jakarta ke, Bali, Bandung, atau Ho Chi Minh. Eleh...tiket je pun...duit belanja nak kena kumpul lagi (biasa la statement macam ni...dia malas nak buat kerja pastu dia kondem pulak kawan dia suh jadi malas mcm dia..kan?)..apa susah....duit bonus & komisyen kan ada ...*wink

Sementara untuk pakej Umrah pula, anda berpeluang memenanginya melalui cabutan bertuah mingguan, bulanan dan tahunan. Sangat mudah kan?



Jadi, ada kah anda pengguna bijak? Jom, join saya sekarang. Whatsapp 017 282 2646. 

Friday, 2 January 2015

2015 : azam

Tahun ni saya tak nak berazam banyak-banyak. Saya nak fokus satu-satu sampai berjaya. Tak bermaksud yang lain-lain tu saya tak buat. Buat, tapi tak lah sampai kecewa bila tak achieve.

Yang paling penting tahun ni...financial freedom.
Saya nak settle kan semua hutang piutang sikit banyak kasi semua clear. Biar struggle macam  mana sekali pun, kena disiplin. Lepas ni dah tak boleh beli barang hutang2. No more courts, seng heng ke...byr ansuran hand bag ke (x pernah buat, tapi pernah ada intention to...hihihi).

Walau pun masih belum mampu 100% focus on my business tapi In shaa Allah akan di fikirkan strategi nya. 

Fokus bisnes saya tahun ni:

1. Insurance & takaful. Of course...selama saya bergelar suri rumah sepenuh masa 2-3 tahun ni, dengan commission ni la saya survived. My clients still need my service. So i'm still in the business.

2. Unit trust. Soon in shaa Allah. Saya pilih untuk join CWA. Dalam proses settle kan documentation. The demand is there. So why don't I grab the opportunity. Sambil menyelam minum air kan?

3. Tone Excel - bisnes sim card. Sangat teruja! Yang ni paling senang nak buat duit. Lepas dah settle semua debts, ia akan jadi passive income. 

4. Ephyra - baru bermula. Kenapa saya pilih nak jadi dealer instead of user? Sebab produk ni sangat bagus. Bila kita sendiri sebagai pengguna puas hati, kita tak kan teragak-agak nak rekemen kat orang kan? Ni bukan sekadar nak cari duit semata-mata, tapi kita berkongsu benda yang bagus, yang boleh bagi manfaat kat orang lain jugak.

5. Butik pakaian - yang ni plan dengan adik beradik saya. Sekarang ni masing-masibg tengah kumpul duit untuk modal dan cari tapak kedai. Bukan di KL , tapi di kampung saya di Kemaman. Market? Bukan mengharap dari orang kampung saya saja, tapi cita-cita saya besar. Biar butik saya boleh menaikkan nama kampung, tempiasnya dapat bantu orang kampung jana ekonomi, dapat bagi peluang pekerjaan kepada golongan muda atau ibu tunggal. Macam besar je projek kan? That's why saya letak last skali...hihihi..sebab prosesnya ambik masa untuk capai cita-cita tu. Tak pe. Kalau betul jalan saya, Dia akan tolong. 😀



Tone excel - Marketing Strategy



Ni income statement saya untuk bulan pertama. Memang baru sebulan pun start...hihihi.

Saya cuma target untuk cari 2 orang (Level 1)...provided level 1 pun akan cari 2 orang jugak.

Ok. Saya bagi simple calculation.


Senang kan? Jika anda maintain cari 2 orang setiap bulan....tahu berapa anggaran income anda dalam masa 12 bulan?


Tu diaaa!!!! Itu di kira secara kasar. Kalau orang di bawah rangkaian anda top up lebih dari rm30 sebulan? Lagi masyukkkkk....kan kan kan.

Dah, tak payah nak fikir panjang2 sangat. Modal rm90 je....bukan 9000. Jangan tunggu result orang dulu..tengok jiran sebelah dah kaya baru nak start. Kenapa kita yang tak start kaya dulu...cepat2. Pm saya sekarang 017 282 2646.