Monday, 26 January 2015

Darjah Satu & KAFA

Tahun ni bermula lah pengalaman bangun awal pagi siapkan breakfast, kejut anak nak pegi sekolah.  Balut buku teks, tulis nama kat buku latihan. Sebelum ni dengar cerita kawan-kawan merungut letih, penat, tak larat...tak bagi kesan langsung kat saya. Saya ingat itu normal...memang lah penat nak kena bangun awal, jadi chef, pastu jadi supir, balik rumah jadi bibik balik.

Rupa-rupanya...memang penat yang amatttttt.....!!!!. Bayang kan minggu pertama sekolah, saya demam! Giler penat. Dengan panas teriknya. Complete set saya dapat. Demam, batuk & selsema. Saya memang TABIK SPRING/ SALUTE kat semua SUPERMOM kat luar sana. Bertahun tahun hantar ambik anak sekolah, siapkan makanan, jaga rumah lagi.

No wonder lah pekerjaan paling mulia sekali untuk kaum wanita adalah suri rumah. All in one! Serba boleh. Bravo ladies!

Cerita pasal sekolah Emily...ok lah. Rating saya untuk SKBUD4 ni so-so. Maybe sebab guru kelas Emily ni yang kurang interaksi. Sepatutnya cikgu kelas darjah satu mesti lah friendly, pandai tackle budak-budak. Saya tengok cikgu kelas lain ok je. Cikgu dia je yang kurang sikit. Tak pe lah, so far Emily happy je pegi school. Tak de komplen apa2... syukur lah.



1st day school
Petang, saya daftar Emily ke private KAFA. Kafa Mutiara Learning centre kat Mutiara Damansara. Dah survey KAFA di Masjid Ghufran TTDI & Damansara Utama. Full! Siap waiting list panjang lagi.



Emily happy sangat gi Kafa ni...sebab belajar in English. Dia senang faham. Saya pun happy dengan silibus untuk level 1 ni. Semua ada Fiqah, Sirah Nabi, Aqidah, Akhlak, bahasa arab, jawi & iqra'.

Yuran pun tak mahal sangat. Untuk register kena bayar rm415. Rm100 registration, rm175 untuk material & monthly fees rm140. So bulan2 bayar rm140 lah. Student start dari umur 4 tahun - 12 tahun.
1st Test bahasa arab. Tulisan boleh tahan. Tapi apasal makin condobg ke bawah? Hihihi

Iqra' 

KAFA ni pakai baju biasa. Janji tutup aurat. 
Kelas Emily dari pukul 4.30-6.30 petang. Habis kelas je diorang akan solat asar jemaah.

Budak dah boring rambut panjang. uwaaa....mummy yg sedih.


3 comments:

  1. Salam, I came across your review on Mutiara Kafa and read with great interest as I am looking to register here here too. Is it possible if you could provide me with more reviews on the place and their teachings?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ladysoul. U can pay a visit by calling them at 03-7725 9163. The address 18-2, jln pju 7/16a, mutiara damansara. Landmark: next to Diamond key sdn bhd. mimpi muo restaurant. The principal is puan rohaya bachik a.k.a ummi.
      so far i'm very satisfy with Emily's progress. She can hafaz all dua's including aft praying dua, started hafazan surah & enjoy writing jawi.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete